Pączki dla małych dzieci (bez mleka, jajek, glutenu)

Smakołyki, przepisy, dania świąteczne, tradycje kulinarne, kalorie, diety itp.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ashanti
Mistrz
Mistrz
Posty: 2606
Rejestracja: 02 maja 2005 13:44
Lokalizacja: Piła
Kontakt:

Pączki dla małych dzieci (bez mleka, jajek, glutenu)

#1 Post autor: Ashanti » 16 maja 2005 19:30

Składniki: - 2 czubate łyżki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej - 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej - 1 dag drożdży - łyżeczka cukru - łyżeczka oleju - łyżeczka od kawy spirytusu - szczypta soli - 5 łyżek wody - tłuszcz do smażenia Wykonanie: Drożdże rozetrzyj z cukrem. Dodaj wodę, olej, spirytus, sól i mąkę i zagnieć ciasto. Odstaw, aż urośnie (10-15 minut). Postaw garnek z tłuszczem na ogniu i poczekaj, aż się rozpuści i rozgrzeje. Rękami umoczonymi w zimnym tłuszczu rób kulki. Połóż na talerzu, a kiedy zaczną rosnąć, wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż po jednej stronie, obróć delikatnie na drugą stronę, przykryj garnek przykrywką. Smaż, aż będą brązowe. Usmażone pączki wyjmuj na talerz, na którym leżą jednorazowe ręczniki. Wytrzyj każdy pączek i przełóż pączki na suchy talerz. Uwaga: Spirytus dodawany do pączków i faworków w czasie smażenia odparowuje w 100%, więc pączki i faworki z jego dodatkiem spokojnie można dawać dzieciom, nie będzie w nich alkoholu. źródło: http://gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=10137
jestem szczęśliwą mężatką i mamą prawie 2-letniego Nikodema :)

Kasia
Mistrz
Mistrz
Posty: 3795
Rejestracja: 02 maja 2005 13:42

#2 Post autor: Kasia » 18 maja 2005 19:00

- łyżeczka od kawy spirytusu
Czy do tortu Grzesia też dodali spiryt? :shock: :shock: :shock:

Awatar użytkownika
Ewa
Senior
Senior
Posty: 2117
Rejestracja: 02 maja 2005 22:03
Lokalizacja: Lubelskie
Kontakt:

#3 Post autor: Ewa » 18 maja 2005 19:22

Kasiu
Spirytus dodawany do pączków i faworków w czasie smażenia odparowuje w 100%, więc pączki i faworki z jego dodatkiem spokojnie można dawać dzieciom, nie będzie w nich alkoholu.
a co do tortu to jeśli kupowałaś w cukierni to kto wie...kto wie? :lol:
Ewa mama Kuby 9 lat RKiW i Kasi 14 lat
http://www.kubaostasz.pl/

Kasia
Mistrz
Mistrz
Posty: 3795
Rejestracja: 02 maja 2005 13:42

#4 Post autor: Kasia » 18 maja 2005 19:47

No tak,nie doczytałam. :(

Awatar użytkownika
Ashanti
Mistrz
Mistrz
Posty: 2606
Rejestracja: 02 maja 2005 13:44
Lokalizacja: Piła
Kontakt:

#5 Post autor: Ashanti » 23 maja 2005 14:25

Pączki : Składniki: - 1/2 szkl. mąki - 3 jajka - waniliowe serki homogenizowane - łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder. Sposób przygotowania: Serki, jajka i mąkę dokładnie wymieszać. Do gorącego oleju wkładać łyżką porcje ciasta. Usmażone pączki wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego :D
jestem szczęśliwą mężatką i mamą prawie 2-letniego Nikodema :)

Awatar użytkownika
tynka
Mistrz
Mistrz
Posty: 5620
Rejestracja: 13 lut 2008 20:32
Lokalizacja: Błotnica
Kontakt:

#6 Post autor: tynka » 13 lis 2008 23:17

do tortów dodaje sę spirytus żeby krem się szybko nie popsuł :)
"Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. " Mark Twain

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika