przepis na pizze i spagetii

Smakołyki, przepisy, dania świąteczne, tradycje kulinarne, kalorie, diety itp.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
tynka
Mistrz
Mistrz
Posty: 5620
Rejestracja: 13 lut 2008 20:32
Lokalizacja: Błotnica
Kontakt:

przepis na pizze i spagetii

#1 Post autor: tynka » 14 cze 2008 15:13

mam mały problem. szukam dobrego i nowego przepisu na pizzę i spagetti. potrzebna mi zmiana. z góry dziękuje ;-)
"Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. " Mark Twain

sunflower
Nastolatek
Nastolatek
Posty: 529
Rejestracja: 10 gru 2006 16:52
Lokalizacja: Opole

#2 Post autor: sunflower » 14 cze 2008 19:57

Spaghetti :) Sprawdzone, robione od lat... wymaga niestety jakieś 1,5 h do 2 h przebywania w kuchni :roll:

Składniki:
2-3 papryki (mieszane kolory mogą być);
3-4 cebule (zależnie od wielkości);
4-5 ząbków czosnku (ja lubię ten smak, ale można dać mniej:) );
0,5 kg mięsa mielonego z indyka;
2 puszki pomidorów bez skórek;
20 dkg sera żółtego (dobrze rozpływającego się);
1 paczka makaronu typu spaghetti;
oliwa;
Przyprawy:
Tu zależnie od smaku, ale ja lubię dodać: bazylię i majeranek (naprawdę dużo... nasypać na rękę, rozetrzeć sypiąc do potrawy), paprykę słodką i ostrą, pieprz i sól.

Przygotowanie sosu:
Mięso na odrobinie oliwy podsmażyć, rozdrobnić. Odłożyć z boku, a na patelni zarumienić cebulkę, papryką, na końcu czosnek wyciśnięty. Połączyć z mięskiem, zalać niedużą ilością wody, by składniki się podusiły. Można już teraz przyprawić do smaku. Zostawić na ok 20 minut, później zalać pomidorami, które można przepuścić wcześniej przez sitko (ja tego nie robię;P). Zostawić do przegotowania i podduszenia pomidorów, na konieć dodać starty ser żółty.
Przygotowanie makaronu:
Jak zwykle 8)

Życzę smacznego :)

sunflower
Nastolatek
Nastolatek
Posty: 529
Rejestracja: 10 gru 2006 16:52
Lokalizacja: Opole

#3 Post autor: sunflower » 14 cze 2008 20:06

Aaaaa.... robiłam i jadłam raz z koleżanką spaghetti białe, wegetariańskie :)
Smaczne, choć dla mnie to nie to samo, co tradycyjne :)

Składniki:
1 duża cukinia;
0,5 kg pieczarek;
2 cebule;
3 ząbki czosnku;
oliwa;
1 mała śmietana kremówka (30 lub 36%);
przyprawy (kwestia gustu... ja dodałam te same, co do wcześniejszego przepisu);
makaron spaghetti;
10 dkg sera żółtego;

Przygotowanie:
pieczarki i cebulę niezbyt drobno pokroić, odkroić 2 końcówki cukinii i pokroić na duże (lub mniejsze;p) kostki. na oliwie zeszklić cebulkę, dodać pieczarki i cukinię, wcisnąć ząbki czosnku... czekać, aż zmiękną i przyprawić wedle smaku, zalać śmietanką kremówką. Gotować do momentu, gdy kremówka zgęstnieje, dodać starty ser żółty. Podawać tradycyjnie z makaronem spaghetti :)

Smacznego!

Awatar użytkownika
tynka
Mistrz
Mistrz
Posty: 5620
Rejestracja: 13 lut 2008 20:32
Lokalizacja: Błotnica
Kontakt:

#4 Post autor: tynka » 15 cze 2008 11:08

dzisiaj wypróbuję pierwszy przepis :)
"Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. " Mark Twain

adam69
Raczkujący
Raczkujący
Posty: 28
Rejestracja: 19 maja 2008 10:07

#5 Post autor: adam69 » 27 cze 2008 21:01

Jeśli lubisz makaron ala włoska pasta to proszę:

składniki
- oliwa (kilka łyżek, w zależności od ilości makaronu, z czasem będziesz wiedziała ile)
- kilka ząbków czosnku
- 2-3 papryczki chili
- pęczek (niekoniecznie cały) zielonej natki pietruszki
- makaron :)

najpierw gotować makaron - dobrze jest kończyć jego gotowanie tuż przed zakończeniem "sosu" (trudno nazwać to sosem)

- podgrzać oliwę
- posiekany czosnek wrzucić na patelnię
- zaraz potem posiekana paprykę
- kiedy czosnek zacznie sie brązowić wrzucić makaron
- wymieszać i posolić
- zaraz potem wrzucić posiekaną pietruszkę
- jeszcze raz dokladnie wymieszać i już - gotowe
- nie dodaję sera, ale jak ktoś lubi......

drugi przepis na pastę:

- oliwa
- 6-8 pomidorów (bez skórki - po wyparzeniu)
- kilka ząbków czosnku
- bazylia (najlepiej świeża)
- mielona ostra papryka
- sól
- cukier
- starty ser

oczywiście gotujemy makaron - bo podstawowa zasada brzmi: wrzucamy makaron do sosu, na patelnię - nigdy inaczej :)

- oliwę podgrzać
- wrzucić do niej wcześniej obrane ze skórki i posiekane pomidory
- niech się odparowuje
- kiedy zaczyna gęstnieć....:
dodać paprykę, sól i łyżeczkę cukru
- kiedy sos zacznie być ciemy i oliwa zacznie się wyraźnie oddzielać od sosu dodać do smaku stary czosnek, następnie posiekaną (naklepiej świeżą) bazylię
- zaraz potem wrzucać na patelnię makaron - po ugotowaniu i odsączeniu
- przez chwilę mieszać, tak aby sos dokładnie oblepil nasz makaron
podawać na stół - ten posypać serem

to tyle - jutro przepis na pizzę z mąki mleka i drożdży

pozdrawiam i smacznego :)

adam69
Raczkujący
Raczkujący
Posty: 28
Rejestracja: 19 maja 2008 10:07

#6 Post autor: adam69 » 27 cze 2008 21:03

oczywiście w drugim przepisie nie STARY a STARTY czosnek :)

Awatar użytkownika
tynka
Mistrz
Mistrz
Posty: 5620
Rejestracja: 13 lut 2008 20:32
Lokalizacja: Błotnica
Kontakt:

#7 Post autor: tynka » 28 cze 2008 00:02

adam69 pisze:to tyle - jutro przepis na pizzę z mąki mleka i drożdży
czekam. jestem ciekawa czy jest inny od mojego :)
"Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. " Mark Twain

adam69
Raczkujący
Raczkujący
Posty: 28
Rejestracja: 19 maja 2008 10:07

#8 Post autor: adam69 » 30 cze 2008 17:13

Przepraszam, że nie napisałem wcześniej, już nadrabiam zaległości.

Ciasto:
- 1 miarka mleka (przez miarkę rozumiem np. szklankę)
- 2 miarki mąki
- szczypta soli, oregano, cukru, majeranku, bazylii (przyprawy na jakie masz ochotę)
- 1/5 kostki drożdzy - najwyżej 1/4

drożdże rozpuścić w mleku, dodać mąkę i przyprawy, wymieszać
kiedy ciasto ma w miarę lepką konstystencję przykryć i odstawić na godzinę
po godzinie wyjąć nieustannie posypując lekko mąką, wyjąć na deskę i ugniatać, można zrobić to ręką - ja robię to zwyklym wałkiem (na codzień ukrywam go jednak przed żoną)

blachę polać łyżeczką oliwy i rozprowadzić ja po całej powierzchni

rozwałkowane cienkie ciasto ułożyć na blasze
wstawić do rozgrzanego piekarnika (220 stopni)

po dziesięciu minutach, polać ciasto sosem

SOS
- do miseczki wlewam trochę mleka, trochę przecieru pomidorowego i trochę keczupu (pis. fon.) i przyprawy jakie się nam zamarzą
ja dodaję ostrej papryki, cukru, pieprzu, bazylii
sosu ma być tyle (mniej więcej, by było go w sam raz na rozprowadzenie po cieście)

polane ciasto wstawiamy znów do piekarnika,
po nastepnych 6- 8 minutach dodać to na co ma się ochotę, pamiętając jednocześnie o tym, że np. cebula i papryka potrzebują więcej czasu na "dojście" niż powiedzmy ananas.

Dodaję cebulę, paprykę i wędlinę i co kto lubi
kiedy minie następnych kilka minut dodajemy składniki, które szybko są gotowe jak ten przykladowy ananas,
po następnej minucie przysypuemy serem i czekamy aż się rozpuści

hmmmm
jakoś w domu wydaje mi sie to prostsze
to tak naprawdę spawa doświadczenia, po kilku razach wiesz już ile potrzebujesz czasu na dokładanie dodatków i ile czasu potrzebuje ciasto, by było zrobione tak, jak najbardziej ci smakuje

pozdrawiam
i ..... (może) smacznego

Awatar użytkownika
tynka
Mistrz
Mistrz
Posty: 5620
Rejestracja: 13 lut 2008 20:32
Lokalizacja: Błotnica
Kontakt:

#9 Post autor: tynka » 13 lis 2008 23:08

witam. tak mnie ochota naszła i przypomniało mi się że zrobiłam 2 przepisy:Mai na spagetii i adama na pizzę. były pyszne
"Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. " Mark Twain

Awatar użytkownika
pawelek_xl
Raczkujący
Raczkujący
Posty: 51
Rejestracja: 27 sty 2011 13:36
Kontakt:

Re: przepis na pizze i spagetii

#10 Post autor: pawelek_xl » 16 lut 2011 10:58

A może coś takiego:
Składniki:

bazylia 1 do smaku
szklanka mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach 2/3 szklanki
drożdże 30 g
pieprz czarny 1 szczypta
sól 0,5 łyżki
oliwa z oliwek 4 łyżki
mąka 400 g
oregano 1 do smaku
tymianek 1 do smaku

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże.
Zrobić wgłębienie, dolać oliwy z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.
Wyrabiać ciasto dodając stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać przez około 10 minut. Następnie Odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a potem rozwałkować na placki grubości 5-6 mm i porobić nakłucia je widelcem.

Maria Toszka
Raczkujący
Raczkujący
Posty: 60
Rejestracja: 30 sty 2011 21:16

Re: przepis na pizze i spagetii

#11 Post autor: Maria Toszka » 16 lut 2011 15:24

Jak chcecie żeby Wam się pizza pięknie upiekła, nie ważne z jakiego przepisu, kupcie sobie kamień do pizzy, rzecz rewelacyjna, wkładamy do piekarnika, nagrzewamy i mamy pizzę jak z pizzerii, koszt ok. 100zł Naprawdę polecam, inaczej piecze się niż w piekarniku.
mama Patryka z MPD

mamusia
Noworodek
Posty: 6
Rejestracja: 15 lut 2011 13:05

Re: przepis na pizze i spagetii

#12 Post autor: mamusia » 16 lut 2011 16:35

Witam, nigdy nie słyszałam o czymś takim, gdzie można coś takiego kupić? Jak to wygląda, bo ja to sobie wyobrażam jako taką podstawke pod pizzę?

Maria Toszka
Raczkujący
Raczkujący
Posty: 60
Rejestracja: 30 sty 2011 21:16

Re: przepis na pizze i spagetii

#13 Post autor: Maria Toszka » 16 lut 2011 16:41

Najlepiej poszukaj na allegro http://allegro.pl/kamien-do-chleba-i-pi ... 26642.html masz tu linka, ale można też zamówić u kamieniarza na wymiar piekarnika i chyba taniej wyjdzie, musisz tylko powiedzieć że to do wypieku pizzy ( chleb też pyszny wychodzi, bo wszystko piecze się z każdej strony od spodu też ) to facet da ci odpowiedni kamień, np. granit
pozdrawiam :D
mama Patryka z MPD

Awatar użytkownika
pawelek_xl
Raczkujący
Raczkujący
Posty: 51
Rejestracja: 27 sty 2011 13:36
Kontakt:

Re: przepis na pizze i spagetii

#14 Post autor: pawelek_xl » 17 lut 2011 11:43

To może być dobra sprawa taki kamień. Z mojego doświadczenia widzę że piekarnik tez ma znaczenie - gaz czy prąd może nie tyle ale uszczelka. Jak jest szczelny to ciasto rośnie duże i jest zaparowane. Może macie coś na temat pieczenia chleba: przepisy, piekarniki?

Maria Toszka
Raczkujący
Raczkujący
Posty: 60
Rejestracja: 30 sty 2011 21:16

Re: przepis na pizze i spagetii

#15 Post autor: Maria Toszka » 17 lut 2011 11:54

ja piekę chleb (rzadko całkowicie sama robię zakwas, bo to długo trwa) najlepsze według mnie są mieszanki z Lidla, jest ich chyba 4-5 rodzajów, chleb wychodzi pyszny !!!! . Zakupiłam maszynę do chleba więc wieczorem wszystko wsypuję do maszyny a rano budzi mnie zapach chleba,... cudowne uczucie... tylko teraz jestem na diecie i niestety nie mogę z tych cudowność korzystać, szkoda ..
mama Patryka z MPD

DARIA
Raczkujący
Raczkujący
Posty: 40
Rejestracja: 28 sty 2011 14:02

Re: przepis na pizze i spagetii

#16 Post autor: DARIA » 18 lut 2011 11:43

Witaj Droga MARYSIU na jakiej diecie jesteś,bo u mnie po zimie odłozyło się troche tłuszczyku tu i tam i sukam odpowiedniej diety,najlepiej takiej która w dość niedługim czasie da fajny efekt.CZEKAM NA ODPOWIEDZ!
Daria mama Alanka z wodogłowiem

Awatar użytkownika
pawelek_xl
Raczkujący
Raczkujący
Posty: 51
Rejestracja: 27 sty 2011 13:36
Kontakt:

Re: przepis na pizze i spagetii

#17 Post autor: pawelek_xl » 19 lut 2011 15:13

A ja byłem gruby, jestem gruby i pewnie będę gruby - ale cały czas się odchudzam i jestem na jakiejś diecie ostatnio to chyba kebabowa. A ile taka maszyna kosztuje i gdzie ją można kupić. Czasem robię swoje wyroby wędliny, serek to i chlebek by się przydał.

Awatar użytkownika
pawelek_xl
Raczkujący
Raczkujący
Posty: 51
Rejestracja: 27 sty 2011 13:36
Kontakt:

Re: przepis na pizze i spagetii

#18 Post autor: pawelek_xl » 13 mar 2011 16:52

To ta maszyna sama wszystko robi po wsypaniu?

domisia
Noworodek
Posty: 9
Rejestracja: 06 kwie 2011 15:15

Re: przepis na pizze i spagetii

#19 Post autor: domisia » 07 kwie 2011 00:06

Witam. Odnośnie urządzeń do pieczenia chleba to są różne takie które robią wszystko a są też takie które tylko chleb pieką. Co do pizzy to polecam gotowe ciasto zwinięte z papierem do pieczenia np. z Lidla na górę co tam macie, a odnośnie spaghetti to mam bardzo prosty przepis z prostych składników: makaron oczywiście, mięso mielone, pomidory w puszcze i sos z torebki no i ser do posypania. Polecam i smacznego !!
mama Dominika:) z rozszczepem kręgosłupa

Awatar użytkownika
tetenia69
Raczkujący
Raczkujący
Posty: 99
Rejestracja: 17 paź 2011 09:26

Re: przepis na pizze i spagetii

#20 Post autor: tetenia69 » 28 lut 2012 12:04

Witam

My od dłuższego czasu używamy tego przepisu
http://www.mojeprzepisy.com/2009/05/piz ... ac-ciasto/

Pizza jest świetna!! Jednak ja najpierw podpiekam samo ciasto przez ok 5 minut i dopiero nakładam sos i dodatki.

Awatar użytkownika
Kasiakot
Noworodek
Posty: 10
Rejestracja: 13 kwie 2012 13:29

Re: przepis na pizze i spagetii

#21 Post autor: Kasiakot » 17 kwie 2012 16:15

Najprostsze spagetti to carbonara, tzn z boczkiem i z jajkiem.

arientka
Noworodek
Posty: 3
Rejestracja: 19 gru 2012 13:09

Re: przepis na pizze i spagetii

#22 Post autor: arientka » 19 gru 2012 13:13

Tez uwielbiam carbonare, ale ja nie dodaj,e jajka. Polecam też makaron pelnoziarnisty, ze szpinakiem, czosnkiem i serem feta. Mozna też dodać kurczaka. Pychaaa:)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika