Słodkości

Smakołyki, przepisy, dania świąteczne, tradycje kulinarne, kalorie, diety itp.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
agunia
Mistrz
Mistrz
Posty: 2498
Rejestracja: 27 maja 2005 18:57
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Słodkości

#1 Post autor: agunia » 06 sie 2005 00:54

Jak ktoś lubi słodkości to podaję przepis na deser.Dziś robiłam-wygląda apetycznie i nieźle smakuje. to przepis mojej znajomej Kalinki :) ? Sernik z Marsami 250 g ciastek czekoladowych (mogą być takie a'la petit beurre, które z jednej strony mają czekoladę) 150 g masła, rozpuszczonego 2 łyżki brązowego cukru 20 g masła, dodatkowo 300 ml śmietany 36% 50 g mlecznej czekolady, posiekanej 3 łyżeczki żelatyny 60 ml wody (gorącej do rozpuszczenia żelatyny) 500 g sera białego o kremowej konsystencji 110 g cukru pudru (lub mniej-można nie dać wcale bo ciasto wychodzi słodkie) 180 g batoników Mars, posiekanych w ok. 1 cm kawałeczki No i teraz: Ciastka ugnieść łyżką lub zmiksować na gładko tak, żeby nie było grudek. Dodać roztopione masło i wyrobić gładką masę. Tortownicę (średn. 20 cm) wyłożyć folią aluminiową, następnie przełożyć masę ciastkową, dokładnie ugnieść. W oryginale z tej masy robi się też boki ciasta, ale na większą tortownicę starcza tylko na spód) Wstawić do lodówki na min. 30 min. W małym garnuszku rozpuścić dodatkowe masło z cukrem brązowym i 2 łyżkami śmietany. Musi powstać sos. Ostudzić. W następnym garnuszku roztopić czekoladę + 2 łyżki śmietany. Odstawić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ubić śmietanę. Ser ubić z cukrem pudrem na gładką masę. Wymieszać z ubitą śmietaną. Wlać powoli ciepłą żelatynę, dodać posiekane Marsy. Wyjąć z lodówki tortownicę ze spodem i ułożyć na niej połowę masy, następnie polać ją połową sosu maślanego i połową czekoladowego, porobić esy-floresy. Nałożyć pozostałą część masy, wygładzić i polać resztą sosu maślanego i czekoladowego. Przykryć folią, wstawić do lodówki na min, 3 h . Smacznego!
Agnieszka - mama Bartusia z zespołem wad wrodzonych 7,5 lat i Marysi (10 l) BARTUś

Awatar użytkownika
Mama Hubcia
Mistrz
Mistrz
Posty: 4465
Rejestracja: 02 cze 2005 19:39
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

#2 Post autor: Mama Hubcia » 08 sie 2005 11:21

To ja podam przepis na ciasteczka z płatków owsianych. 0,5 kostka margaryny (ja używam palmy) 1 szklanki cukru 8 łyżek mleka 4 łyżki kakao 2,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych Margarynę roztopić, dodać cukier, mleko wymieszać z kakaem, dodać do roztopionej margaryny z cukrem, stopniowo dodawać płatki owsiane, gotować aż płatki zmiękną około 15-20 minut. Nakładać łyżką na talerz "małe placuszki" i poczekać aż wystygną i stężeją. Życzymy smacznego.

Awatar użytkownika
Mama Hubcia
Mistrz
Mistrz
Posty: 4465
Rejestracja: 02 cze 2005 19:39
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

#3 Post autor: Mama Hubcia » 08 sie 2005 11:35

To zgodnie z obietnicą podaje przepis na bardzo szybką masę do tortów. 1,5 szklanki mleka 4-5 szklanek zmielonych orzechów 1 szklanka cukru 1 kostka masła Mleko zagotować dodać zmielone orzechy (jeśli masa wyda wam się za rzadka dodać jeszcze orzechów) gotować około 15 minut, odstawić do ostygnięcia. Następnie masło utrzeć z cukrem, można dodać jakiegoś aromatu do smaku. gdy mleko z orzechami ostygnie dodawać do utartego masła z cukrem, całość jeszcze wymieszać. Potem zostaje tylko smarować biszkopt masą. Życzymy smacznego.

Awatar użytkownika
agunia
Mistrz
Mistrz
Posty: 2498
Rejestracja: 27 maja 2005 18:57
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

#4 Post autor: agunia » 12 sie 2005 23:26

Ciasteczka owsiane wg. przepisu Doroty robiłam już dwa razy i są pyszne! A w dodatku robi się je błyskawicznie.Polecam każdemu.
Agnieszka - mama Bartusia z zespołem wad wrodzonych 7,5 lat i Marysi (10 l) BARTUś

Awatar użytkownika
Mama Hubcia
Mistrz
Mistrz
Posty: 4465
Rejestracja: 02 cze 2005 19:39
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

#5 Post autor: Mama Hubcia » 13 sie 2005 22:45

Aga wielkie dzięki za pochwały. Ona naprawdę są pyszne.

Awatar użytkownika
Martek
Niezwykły
Niezwykły
Posty: 13315
Rejestracja: 02 maja 2005 12:00
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#6 Post autor: Martek » 01 wrz 2005 00:33

Tort urodzinowej Asi ;) biszkopt -------------------------------- 4 budynie waniliowe małe, takie na 0,5 l mleka 1 szklanka mąki pszennej 12 jajek 2 szklanki cukru (niekoniecznie pełne) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno. Dodawać powoli cukier, nadal ubijając. Następnie dodać żółtka (stopniowo). Produkty sypkie wymieszać, przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Po upieczeniu (na blasze wyłożonej papierem) przekroić na 2 lub 3 placki, które ja, przed nałożeniem masy śmietankowej, nasączam rozcieńczonym nieco syropem z brzoskwiń. przełożenie -------------------------------- Na każdą warstwę potrzeba: 2 kartoniki (375 ml) śmietanki 30% 3 "śmietan-fixy" 4 łyżki cukru pudru śmietanę ubijamy na sztywno i po rozsmarowaniu jej na biszkoptowym blacie wciskamy w nią dodatki wg własnej fantazji. Polecam gorąco arbuza pokrojonego w niezbyt dużą kostkę, dokładnie osączonego z soku. Dosłownie palce lizać. Nie zaserwowałam Wam takiego, bo ... nie miał kto pojechać do sklepu po arbuzika :cry: .
Pozdrawiam serdecznie-Marta
Obrazek
Blog Asi - zapraszam

Awatar użytkownika
agunia
Mistrz
Mistrz
Posty: 2498
Rejestracja: 27 maja 2005 18:57
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

#7 Post autor: agunia » 01 wrz 2005 08:59

Martek-nareszcie mamy przepis.Ten tort napewno pojawi się na urodzinach Marysi.
Agnieszka - mama Bartusia z zespołem wad wrodzonych 7,5 lat i Marysi (10 l) BARTUś

Awatar użytkownika
Mama Hubcia
Mistrz
Mistrz
Posty: 4465
Rejestracja: 02 cze 2005 19:39
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

#8 Post autor: Mama Hubcia » 01 wrz 2005 22:33

Marta bardzo dziękujemy za przepis. Napewno skorzystamy.

Awatar użytkownika
agunia
Mistrz
Mistrz
Posty: 2498
Rejestracja: 27 maja 2005 18:57
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

#9 Post autor: agunia » 14 wrz 2005 12:33

Przepis na dość łatwy w przygotowaniu placek, często go robię: 1 margaryna 1/2 szklanki mleka 4 łyżki kakao 2 szklanki cukru(ja daję 1 i 1/2 szklanki) cukier waniliowy Wszystkie składniki postawić na ogniu i rozpuścić -kakao wcześniej rozpuszczam w mleku, ogrzać do zagotowania(ale nie gotować,tak,żeby tylko kipnęło).Potem odstawić, odlać 1/2 szklanki na polewę.Resztę ostudzić. 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jak wystygnie to dodajemy stopniowo mieszając 4 żółtka,mąkę,proszek do pieczenia i pianę ubitą z czterech białek. Piec ok.45 minut.Potem polać odłożoną polewą.Ja piekę w dwóch foremkach takich jak na keks.
Agnieszka - mama Bartusia z zespołem wad wrodzonych 7,5 lat i Marysi (10 l) BARTUś

Awatar użytkownika
Agusia-siostra-Asi
Raczkujący
Raczkujący
Posty: 34
Rejestracja: 31 paź 2005 15:16
Lokalizacja: Krakoof :D
Kontakt:

#10 Post autor: Agusia-siostra-Asi » 05 lis 2005 02:02

Mazurek pomarańczowy Składniki: - pół cytryny - cukier waniliowy - 250 g masła - 3 zółtka - 1,5 szklanki cukru pudru - 2,5 szklanki cukru - 1 białko - 3 szklanki mąki - 1,5 pomarańczy Zagnieść mąke z zółtkami, masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy w lodówce na ok. 30 minut. Wykładamy na formę, nakłuwamy i pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Na wystudzone ciasto nakładamy zmielonł pomarańczę z cytryną, utarte z cukrem i bialkiem. SMACZNEGO!!!
"Im nierealne marzenia, tym bardziej urzekające.Im bardziej urzekające, tym bardziej nierealne." I. Bunin

Awatar użytkownika
paulina
Nastolatek
Nastolatek
Posty: 432
Rejestracja: 14 lip 2005 16:28
Lokalizacja: szczein
Kontakt:

#11 Post autor: paulina » 07 lut 2006 12:44

dziewczyny same smakołyki aż ślinka leci , mareczku a tort to ja robie podobnie jak wy i jest bardzo pyszny .
Paulina mama Olivki

Awatar użytkownika
Ariccia
Mistrz
Mistrz
Posty: 3446
Rejestracja: 21 paź 2005 12:52
Kontakt:

#12 Post autor: Ariccia » 25 lut 2006 12:36

Bardzo szybciutkie i łatwiutkie mini pączki
2 serki homogenizowane (po 150 g) zmiksować a 5 całymi jajkami, dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia i dwie szklanki mąki. Wyrobić. Kłaść małą łyżeczką na rozgrzany tłuszcz. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Bardzo mało pracy, niedroga i smaczna przekąska

Awatar użytkownika
agunia
Mistrz
Mistrz
Posty: 2498
Rejestracja: 27 maja 2005 18:57
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

#13 Post autor: agunia » 27 lut 2006 09:52

Ciekawy przepis,muszę spróbować :) Lubię takie łatwe i szybkie ciasta.
Agnieszka - mama Bartusia z zespołem wad wrodzonych 7,5 lat i Marysi (10 l) BARTUś

Awatar użytkownika
Renaśka
Przedszkolak
Przedszkolak
Posty: 150
Rejestracja: 20 sty 2006 23:43
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

#14 Post autor: Renaśka » 27 lut 2006 10:33

Ariccia pisze:Bardzo szybciutkie i łatwiutkie mini pączki
Robię tak samo z tym że daję mniej jajek. Proporcje mam np. gdy mam dwa serki to dwa jajka i dwie szkl. mąki+proszek do piecz.,kiedy chcę zrobić z trzech serków to daje do tego trzy jajka i trzy szkl. mąki+proszek do piecz. itd. Uwierzcie są naprawdę szybkie, tanie i pyszne. Bardzo lubię kuchnie, jakbym mogła to bym z niej nie wychodziła :p
Mateuszek z W. Natalka lat 6 i Łukaszek z W. www.mlkonieczni.pl
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Martek
Niezwykły
Niezwykły
Posty: 13315
Rejestracja: 02 maja 2005 12:00
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#15 Post autor: Martek » 27 lut 2006 12:09

Agaga! Wiesz, tak nieśmiało się przypominam ze swoją prośbą... ;)
Pozdrawiam serdecznie-Marta
Obrazek
Blog Asi - zapraszam

Awatar użytkownika
agunia
Mistrz
Mistrz
Posty: 2498
Rejestracja: 27 maja 2005 18:57
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

#16 Post autor: agunia » 06 mar 2006 12:42

Martek ale mnie zaintrygowałaś.Agaga a co ty masz wspólnego ze słodkosciami?Jak masz jakiś tajny super przepis to migiem go prosze podesłac :)
Agnieszka - mama Bartusia z zespołem wad wrodzonych 7,5 lat i Marysi (10 l) BARTUś

Awatar użytkownika
Mama Hubcia
Mistrz
Mistrz
Posty: 4465
Rejestracja: 02 cze 2005 19:39
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

#17 Post autor: Mama Hubcia » 06 mar 2006 14:22

Ariccia pokuszę sie i zobie te pączki ale dopiero po poście. Bo oboje z mężem odchudzamy się :) Choć mąż troszkę oszukuje :)

Awatar użytkownika
Martek
Niezwykły
Niezwykły
Posty: 13315
Rejestracja: 02 maja 2005 12:00
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#18 Post autor: Martek » 06 mar 2006 16:00

agunia pisze:Agaga a co ty masz wspólnego ze słodkosciami?
Agaga milczy, więc wywołuję ją do odpowiedzi ;) - zdradzę Wam coś, czego do dziś się wstydzę :oops: . Na zlot Agnieszka przywiozła piszingera (nie znam poprawnej pisowni), który trafił do lodówki. Na śmierć zapomniałam go podać! Ale mimo wstydu nie żałuję, bo więcej było dla mnie samej ;) . A mówię Wam, to było niebo w gębie. Poprosiłam więc Agagę o przepis, a ona obiecała go podać pod warunkiem, że ja podam najpierw swój na Asiolowy tort... I to by było na tyle ;) .
Pozdrawiam serdecznie-Marta
Obrazek
Blog Asi - zapraszam

Awatar użytkownika
agunia
Mistrz
Mistrz
Posty: 2498
Rejestracja: 27 maja 2005 18:57
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

#19 Post autor: agunia » 06 mar 2006 16:05

A co to ten piszinger?A przepis na tort Asi mogę Adze podrzucić-robiłam go juz dwa razy.
Agnieszka - mama Bartusia z zespołem wad wrodzonych 7,5 lat i Marysi (10 l) BARTUś

Awatar użytkownika
Martek
Niezwykły
Niezwykły
Posty: 13315
Rejestracja: 02 maja 2005 12:00
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#20 Post autor: Martek » 06 mar 2006 16:10

Aguniu, ten piszinger to pospolite wafle przekładane masą - ta w wykonaniu Agagi to...och, ach, po prostu palce lizać.
Pozdrawiam serdecznie-Marta
Obrazek
Blog Asi - zapraszam

Awatar użytkownika
agunia
Mistrz
Mistrz
Posty: 2498
Rejestracja: 27 maja 2005 18:57
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

#21 Post autor: agunia » 06 mar 2006 16:12

Marta nie wiem czy dobrze pamiętam ale to była chyba masa z mleka skondensowanego ale niech jeszcze Aga się wypowie.Ale tak mi się wydaje,ze to było to.Ja robię takie wafle-prosta sprawa,puszke z mlekiem się gotuje z 1,5 godziny o smaruje wafel.
Agnieszka - mama Bartusia z zespołem wad wrodzonych 7,5 lat i Marysi (10 l) BARTUś

Agaga
Senior
Senior
Posty: 1419
Rejestracja: 02 maja 2005 21:27

#22 Post autor: Agaga » 06 mar 2006 16:56

Martek pisze: Agaga milczy, więc wywołuję ją do odpowiedzi ;) .
Jestem, jestem. Marta wybacz plis :) . Tak mi przykro, że tyle miesięcy trzymalam Cię w taaaakim napięciu ;) :)

Tą pyszność robi się tak jak Agunia napisała ( można nawet krócej gotować). Puszkę/i wstawiasz do garnka z wodą i gotujesz odwracając puszkę co jakiś czas.

Marta życzę smacznego ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Mama Hubcia
Mistrz
Mistrz
Posty: 4465
Rejestracja: 02 cze 2005 19:39
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

#23 Post autor: Mama Hubcia » 06 mar 2006 17:53

Ja tylko dodam że można z różnego maleka, ja robię z mleka czekoladowego i jest pyszny :)

Awatar użytkownika
agunia
Mistrz
Mistrz
Posty: 2498
Rejestracja: 27 maja 2005 18:57
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

#24 Post autor: agunia » 06 mar 2006 18:42

Aga i w ten oto sposób zdradziłam twój skrzetnie ukrywany przez całe miesiące przepis. :lol: Proszę o wybaczenie...za karę za moje gadulstwo stawiam "małe co nieco" tam gdzie zwykle ;)
Agnieszka - mama Bartusia z zespołem wad wrodzonych 7,5 lat i Marysi (10 l) BARTUś

Agaga
Senior
Senior
Posty: 1419
Rejestracja: 02 maja 2005 21:27

#25 Post autor: Agaga » 06 mar 2006 20:23

agunia pisze: stawiam "małe co nieco" tam gdzie zwykle ;)
Trzymam za słowo. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Martek
Niezwykły
Niezwykły
Posty: 13315
Rejestracja: 02 maja 2005 12:00
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#26 Post autor: Martek » 06 mar 2006 20:55

Wszystko pięknie ładnie, ale co z cukrem? Przecież te pyszności były pysznościami, bo były słodkie...
A za kooperację w ujawnianiu szczegółów stawiam Wam po drinku ;)

Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie-Marta
Obrazek
Blog Asi - zapraszam

Awatar użytkownika
agunia
Mistrz
Mistrz
Posty: 2498
Rejestracja: 27 maja 2005 18:57
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

#27 Post autor: agunia » 07 mar 2006 00:00

Marta z jakim cukrem?Mleko skondensowane w puszce jest słodkie.no owszem jest też wersja bez cukru ale do wafla proponuję tą pierwszą :)
Agnieszka - mama Bartusia z zespołem wad wrodzonych 7,5 lat i Marysi (10 l) BARTUś

Awatar użytkownika
agunia
Mistrz
Mistrz
Posty: 2498
Rejestracja: 27 maja 2005 18:57
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

#28 Post autor: agunia » 07 mar 2006 00:09

Zapomniałam podziękowac za drinka Martek :D Wyglądają bardzo smakowicie.Biorę się za ten fioletowy ;)
Agnieszka - mama Bartusia z zespołem wad wrodzonych 7,5 lat i Marysi (10 l) BARTUś

Agaga
Senior
Senior
Posty: 1419
Rejestracja: 02 maja 2005 21:27

#29 Post autor: Agaga » 07 mar 2006 01:57

To dobrze Aguś, że fioletowy wybierasz bo ja wybrałam zielony. :)

Dzieki Marta ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Mama Hubcia
Mistrz
Mistrz
Posty: 4465
Rejestracja: 02 cze 2005 19:39
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

#30 Post autor: Mama Hubcia » 07 mar 2006 11:52

Ja masę do wafla robie zawsze ze słodkiego mleka w puszce.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika